Deze heerlijke nasi wordt gemaakt zonder pakjes en zakjes. Met veel verse groente en een heerlijke kruidenmix.
Je kunt kiezen voor een bamipakket voor wat betreft de groente. Of je snijdt zelf verschillende groentes om aan dit gerecht toe te voegen. Meestal kies ik voor het laatste. Maar soms is zo’n pakket super handig en scheelt het je veel tijd.
Je kunt de nasi serveren met zelfgemaakte satésaus of je maakt het zonder vlees en serveert er Indisch stoofvlees bij.

Je hebt nodig
Ingrediënten
- 400 gram gare zilvervliesrijst
- 300 gram kipfilet (in blokjes) of 300 gram rundergehakt
- 1 stukje trassi
- 1 tl komijn / djinten
- 1 tl koriander poeder / ketoembar
- 1 tl laos
- 2 tl sambal
- 1 teentje knoflook
- 1 scheutje ketjap
- 1 middelgrote ui
- 1 bamipakket of een mix van de volgende groenten: wortel, prei, witte kool, paksoi, taugé. Net wat ik in huis heb.
- kokosolie
- 2 eieren
- Optioneel wat lente uit of paksoi om te garneren
Kookgerei
Dit klinkt misschien gek, maar alles wordt snel warm en je kunt alles makkelijk omscheppen. Ik heb er een met een bodem van 36 cm in diameter. Deze past perfect op mijn wokbrander op het fornuis.
Bereiding
Doe de kokosolie in een wokpan en fruit daarin de trassi, djinten, ketoembar, laos, geperste knoflook en de sambal op half-hoog vuur. Laat dit ongeveer 1 minuutje pruttelen.

Voeg vervolgens de fijngesneden ui toe. Laat de ui “glazig” worden.

Zet het gas iets hoger en voeg het vlees toe. Wanneer je gehakt gebruikt, bak dit dan rul.

Voeg daarna de groente uit het bamipakket toe. Het pepertje droog ik meestal om daarna fijn te malen. Deze fijngemalen peper is lang houdbaar op kamertemperatuur in een afgesloten bakje. Je kunt dit in allerlei gerechten gebruiken. Uiteraard kun je het ook in reepjes snijden met of zonder pitjes en toevoegen aan de nasi.

Roer dit door het vlees kruiden-mengsel. Wanneer de groente zacht geworden is schuif je de groenten aan de kant en doe je de eieren in de pan. Roer de eieren totdat ze gaar zijn en meng dan alles door elkaar.
Voeg als laatste een scheutje ketjap toe. Zet het vuur weer wat hoger en voeg de gekookte rijst toe. Roer dit door het vlees en de groenten heen. Zorg dat alles goed warm is voordat je het serveert.
Je kunt de nasi eventueel nog toppen met wat fijngesneden lente ui of paksoi.
Smakelijk!
