Afgelopen zaterdag zijn we naar een van de 3 fruitplukdagen van de Philips Fruittuin geweest. Het was behoorlijk warm en heel erg druk. Er waren meer mensen op ditzelfde idee gekomen.
Je kunt in de boomgaard zelf je appels en peren van de bomen plukken. Leuk! We zijn met zo’n 10 kilo appels en peren thuisgekomen. Een mooie reden om eens een appeltaart te maken.

De appeltaart was heerlijk. Hij is wel erg machtig, dus begin met een klein stukje…. Ik ben nog op zoek naar meer lekkere gluten- en zuivelvrije appeltaart recepten. Mocht je nog een goede tip hebben, laat het me weten!
Bodem:
- 200 gram amandelmeel
- 75 gram walnoten tot meel vermalen
- 1 ei
- 2 el maple syrup of honing
- 1 volle el kokosolie
- snuf zout
Vulling:
- 4 grote fris-zure appels
- 4 volle el rozijnen
- 2 tl kaneel
- 150 gram cashewnoten
- 1 vanilleboon
- 1/2 cup kokosolie
- 1 theelepel agar agar
- 1/2 cup water
Begin met de bodem. Verwarm hiervoor de oven voor op 170 graden.
Meng de amandelmeel, gemalen walnoten met het ei, de kokosolie en een snufje zout tot een mooie deegbol. Het is niet erg wanneer er nog een paar stukjes walnoten door het deeg zitten. Dit geeft een lekkere bite aan de bodem. Leg het deeg afgedekt met folie een half uurtje in de koelkast.
Vet een taartvorm goed in met kokosolie.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in plakjes. Verhit wat kokosolie in een hapjes pan en voeg de appels toe. Doe hier 2 volle theelepels kaneel en de rozijnen bij. Schep alles om en laat de appels op een zacht vuur zacht worden. zet het vuur daarna uit en laat de appels afkoelen. En eventueel uitlekken in een vergiet. De olie / sap die hier van afkomt kan door het cashewmengsel geroerd worden.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier tot een mooie plak. Doe de plak deeg in de bak vorm. Ik heb hiervoor het bovenste vel bakpapier verwijderd. De bakvorm op zijn kop op het deeg gezet. Toen heb ik mijn hand voorzichtig onder het bakpapier geschoven en de taartvorm omgedraaid. Daarna heb ik het bakpapier weggehaald en het deeg voozichtig in de vorm “gedrapeerd”.
Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet ‘m ongeveer 15 minuten in de oven. Totdat hij knapperig en stevig is.
Maak nu het tweede deel van de vulling. Doe hiervoor het water met een theelepel agar agar in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken en haal van het vuur af. Laat wat afkoelen.
Meng ondertussen de cashewnoten met kokosolie en het merg van de vanilleboon tot een soort pasta. Voeg het water / agar agar mengsel toe en meng nogmaals goed door elkaar.
Nu kun je de taart gaan “bouwen”. Vul de bodem met de helft van de gebakken appels en rozijnen. Doe hier het 1/2 deel van het cashewmengsel overheen. Herhaal dit nog een keer. Nu wordt je geduld op de proef gesteld. Laat de taart nog wat afkoelen op het aanrecht en zet het daarna in de koelkast. De taart is lekker als hij door en door koud is.
Smakelijk!
Ziet er lekker uit!
Wij gaan zondag met vrienden onze adoptieboom leeg plukken 🙂 (van nog geen 1,5 meter hoog hahaha). Dat is altijd super gezellig.